WING CHUN

post image

Το Γουίν Τσουν (Wing Chun), το σύστημα του γερανού και του φιδιού, είναι ένα εξαιρετικά επιθετικό σύστημα αυτοάμυνας, με καταγωγή από τους Σαολίν του Νότου, που όμως έγινε ιδιαίτερα δημοφηλές στο Φοσάν και από εκεί στο Χονγκ Κονγκ απ' όπου και ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα σύστημα με μικρή σχετικά ύλη εκμάθησης, συγκριτικά με τα περισσότερα γνωστά παραδοσιακά συστήματα Κουνγκ Φου, ιδιαίτερης τεχνικής δυσκολίας όμως, γεγονός που  κάνει τους σύγχρονους δασκάλους να το χαρακτηρίζουν "επιστημονικό".  

Με γρήγορα χτυπήματα, σχεδιασμένα έτσι ώστε να εξουδετερώνουν τον αντίπαλο άμεσα, και ευκινησία που θυμίζει την κίνηση του φιδιού, η τεχνική του Γουίν Τσουν βασίζεται στην οικονομία ενέργειας, την ελαστικότητα και την ταχύτητα. Το Γουινγκ Τσουν αν και έχει τις ρίζες του στο Σαολίν Κουνγκ Φου έχει εμφανείς επιρροές κι από τα εσωτερικά συστήματα κουνγκ φου, κυρίως από το Ται Τσι Τσουαν. Αποτελεί ένα πολύ δυνατό σύστημα αυτοάμυνας, ακόμα και για τα πιο μυικά-αδύναμα άτομα. 

Κύριος θεμελιωτής της εξάπλωσης της τέχνης παγκοσμίως σήμερα, υπήρξε ο Grand Master Yip Man (Γιπ Μαν) από το Φοσαν της Κίνας. Ο Γιπ Μαν ξεκίνησε να διδάσκει το Γουιν Τσούν ευρέως αφότου εγκαταστάθηκε στο Χονγκ Κόνγκ τη δεκαετία του '60. Σήμερα όταν κάποιος μιλάει για Γουίνγκ Τσούν, κατά 99% εννοεί το Γουινγκ Τσουν του Γιπ Μαν. Υπό την καθοδήγηση ενός απ' τους καλύτερους και πιο αγαπημένους μαθητές του Γιπ Μαν, τον Grand Master Ho Kam Ming (Χο Καμ Μίνγκ) μαθήτευσε ο δάσκαλος και καθοδηγητής μας στην Ελλάδα, Master Tang Tung Wing (Τανγκ Τουνγκ Γουινγκ), που δίδασκει την τέχνη με τον παραδοσιακό τρόπο, στα περισσότερα από 30 χρόνια που ζει στην χώρα μας. 

Στην σχολή μας το Γουίν Τσουν διδάσκεται απο τον  

Sifu Ξενοφών Βάχο. 

Ο Ξενοφών Βάχος  μαθήτευσε τα πρώτα χρόνια με τον Sifu Κυριάκο Παναγόπουλο και έπειτα με τον Master Tang Tung Wing. Eίναι από τα παλαιά μέλη της ομοσπονδίας Tang's International Kung Fu Association που αναπτύσει το Κουνγκ Φου στην Ελλάδα από την δεκαετία του 80, διατηρώντας στενές "οικογενειακές" σχέσεις με τον Μεγάλο Δάσκαλο Τάνγκ. Είναι, επίσης, μέλος της της ευρύτερης ομοσπονδίας World Ho Kam Ming Wing Chun Association απ΄το 2014, που εκπροσωπεί παγκοσμίως, την μέθοδο Ming's Concept Wing Chun του Grand Master Ho Kam Ming. Ο Ξενοφών Βάχος είναι αναγνωρισμένος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ως προπονητής του αθληματος "Γου Σου Κουνγκ Φου", του επίσημου φορέα εκπροσώπισης της σύγχρονης διαγωνιστικής πλευράς του "κουνγκ φου" παγκόσμια.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ WING CHUN

 Σύμφωνα με  ιστορικές μελέτες, το πρώιμο Γουίν Τσουν δημιουργήθηκε μέσα στον ναό Σαολίν τον 18ο αιώνα, και τα επόμενα, όχι και τόσο ειρηνικά χρόνια για την Κίνα, διαδόθηκε σε πολεμικές ομάδες ως ένα γρήγορα διδασκόμενο, πολύ αποδοτικό μαχητικό σύστημα. Η αποτελεσματικότητά του στη μάχη το κατατάσσουν στα δημοφιλέστερα συστήματα Κουνγκ Φου της νότιας Κίνας. Από την δεκαετία του 1960 όπου και έγινε ευρύτερα γνωστό στον δυτικό κόσμο, κυρίως απο τον Μπρους Λι (που υπήρξε προσωπικός μαθητής του Γιπ Μαν) το Γουιν Τσουν, βρίσκεται στο επίκεντρο  του ενδιαφέροντος  μαχητών απ' όλο τον κόσμο, που αναγνωρίζουν την αμεσότητα του και την ανάπτυξη εκρηκτικότητας και γρήγορων αντανακλαστικών στην μάχη.  Σήμερα διδάσκεται σε περισσότερες από 65 χώρες. Ο τρόπος εκμάθησης του Γουιν Τσουν βασίζεται  σε παραδοσιακές "φόρμες" και ασκήσεις, όμως η προσέγγυση στις βασικές αρχες λειτουργίας του συστήματος, διαφέρουν απο σχολή σε σχολή από δάσκαλο σε δάσκαλο, κάνοντας το Γουιν Τσουν ένα σύστημα που βασίζεται στη γεννεολογία των δασκάλων του όπως όλα τα παραδοσιακά συστήματα Κουνγκ Φου παρουσιάζοντας, πολλές φορές, μεγάλες αποκλίσεις από σχολή σε σχολή.  Εμείς στον σύλλογό μας ακολουθούμε τον τρόπο του Grand Master Ho Kam Ming όπως μας τον δίδαξε ο Master Tang Tung Wing. 

Η εξάσκησή του Γουινγκ Τσουν προσφέρει σωματική και πνευματική ισορροπία αφού εκτός της αποτελεσματικότητάς του στην μάχη αναπτύσσει ιδιαίτερα και τον εσωτερικό μας κόσμο διδάσκοντας μας αυτοέλεγχο, αυτοπεποίθηση, εγρήγορση και αρμονία.

 

Στην σχολή μας λειτουργούν καθημερινά τμήματα Wing Chun για ενηλίκους και παιδιά άνω των 13 ετών.